Vittorio Gassman - Η ζωή είναι ένα ρομάντζο

Vittorio Gassman (1922 - 2000)

Ann Margret, Vittorio Gassman - Ο προφήτης 1964

Il Sorpasso 1962 - Vittorio Gassman Catherine Spaak

Ένας μεγάλος ηθοποιός στα χέρια ενός μεγάλου σκηνοθέτη δημιουργεί ένα αριστούργημα που αντέχει στο βάθος του χρόνου. Αυτός ήταν ο ρόλος του Vittorio Gassman σε όλες τις ταινίες του: αυτός του μεγάλου ηθοποιού που τιμά το πρόσωπο που υποδύεται αισθανόμενος εκ διαισθήσεως το απώτερο όραμα του σκηνοθέτη της ταινίας: Τζουζέπε ντε Σάντις (Πικρό Ρύζι) 1949, Ντίνο Ρίζι (Ο Φανφαρόνος) 1962, υπήρξαν οι δύο σκηνοθέτες που έδωσαν την ευκαιρία στον Gassman να αναπτύξει το μεγάλο του ταλέντο σε δύο ρόλους διαμετρικά αντίθετους όπου ανέπτυξε τόσο το δραματικό όσο το κωμικό στοιχείο της υποκριτικής του τέχνης.

Ο Βιτόριο Γκάσμαν 1922 - 2000, γεννήθηκε στη Γένοβα Λιγουρίας στην Ιταλία. Νεαρός σπούδασε θέατρο αλλά ήταν και καλός μπασκετμπολίστας. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1943 σε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου. Στον κινηματογράφο έκανε την εμφάνιση του με πρώτο του ρόλο εκείνον του κακοποιού στο Πικρό Ρύζι (Riso Amero, 1949)

Στο Πικρό Ρύζι του Giuseppe de Santis, στο ρόλο του Walter: Ο Ουόλτερ και η Φραντζέσκα κρύβονται σε μια φυτεία ρυζιού για να γλυτώσουν απ' την αστυνομία που τους καταζητά. Εκεί γνωρίζουν τη Συλβάνα (Sylvana Mangano) μια αισθησιακή γυναίκα και έναν στρατιώτη τον Μάρκο (Raf Vallone) που πρόκειται να απολυθεί. Οι τέσσερις θα αναμειχθούν σε μια ιστορία ληστείας, έρωτα και φόνου.

Στον Φανφαρόνο (Il Sorpasso = Το προσπέρασμα), στο ρόλο του Μπρούνο Κορτόνα —ενός παρορμητικού γλεντζέ, παρέα με τον άκρως αντίθετο του ντροπαλό δικηγόρο Ρομπέρτο Μαριάνι, φεύγουν για ένα διήμερο διακοπών με το σπορ αυτοκίνητο του πρώτου, στις εξοχές της Ρώμης και της Τοσκάνης. Στο τέλος ένα αναπάντεχο περιστατικό θα τους χωρίσει για πάντα.

Άλλα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία ήταν

  • Μακρύς Χειμώνας (El largo invierno 1992)
  • Η ζωή είναι ένα ρομάντζο (La vie est un roman 1983)
  • Τα Τέρατα (I nuovi mostri 1977)
  • Άρωμα Γυναίκας (Profumo di Donna 1974) [Πατσίνο vs Γκάσμαν] εδώ
  • Το διαζύγιο (Il Divorzio 1970)
  • Ο Προφήτης (Il profeta 1964) του Dino Risi
  • Ο Φανφαρόνος (Il Sorpasso 1962) του Dino Rizi [Βιτόριο Γκάσμαν - Ο Φανφαρόνος] εδώ
  • Η πιο ωραία γυναίκα του κόσμου (La donna piu bella del mondo 1955)
    και πολλές άλλες.

Ήταν παντρεμένος με την Αμερικανίδα ηθοποιό Σέλει Ουίντερς (1952)
Πληροφορίες imdb.com - Vittorio Gassman

Δημοφιλείς αναρτήσεις